Főoldal
E-mail
Támogatók

 

 

 

 

 

 

Linkek
MVH

 

 

 

Pihenőházzal gazdagodott a nagyvázsonyi szabadidőpark
2011-04-12 13:08

A nagyvázsonyi szabadidőpark és horgásztó infrastrukturális fejlesztése az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) III. tengelyének keretében valósult meg, több mint 12 millió Ft, 100%-os intenzitású támogatással.

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület HACS Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában kiemelt szerepe van a turisztika fejlesztésének. Az erre a célra fordított támogatások nagymértékben elősegítik a térség gazdasági aktivitását, a fiatalok helyben maradását. Nyúzó László, a Nagyvázsonyi Kinizsi Pál Horgász Egyesület elnöke az alábbiakat mondta el a nagyvázsonyi horgásztó fejlesztésével kapcsolatos beruházás sorsáról, a fejlesztés gondolatának megszületésétől a kifizetési kérelem lezárásáig:
Azért szerettünk volna ide egy faházat építeni, mert a horgásztó környékén nem volt olyan létesítmény, mely biztosította volna az idelátogatók kényelmes pihenését, igényeit (szálláshely, főzés, vendéglátás, vizesblokk, egyesületi székház). Ezen kívül e létesítmény lehetővé teszi a horgásztó körüli szabadidőparkban található játszótér, teniszpálya, lovas pálya, és az itt tartott rendezvények infrastrukturális kiszolgálását is.
2008-ban megjelentek a pályázatok, és örömmel tapasztaltuk, hogy lehetőségünk nyílik egy régi álmunk megvalósítására, legyen egy faház a tó partján. Összeszedtük a szükséges információkat, és 2009 januárjában beadtuk a pályázatot. Vártunk, és közben kerestük a megoldást a finanszírozásra. 2009 nyarán értesültünk arról, hogy pályázatunk sikeresen túljutott a Sümegi LEADER akciócsoport Kapolcs székhelyű Éltető Balaton-felvidéki Egyesület értékelésén, és az MVH befogadta a pályázatot. A 2009. október 15-én kelt MVH határozatból tudtuk meg, hogy: „Jézus Mária, nyertünk". Mivel a pályázat utófinanszírozott volt, kezdetét vette a bankok felkeresése hitel ügyben. Sokat köszönhetünk a nagyvázsonyi önkormányzat képviselő testületének, mert határozatukkal kezességet vállaltak a hitel felvételéhez. A finanszírozási gond megoldása után kezdődhetett a kivitelezés. Az építkezés során tapasztalt szervezettség és rugalmasság példaértékű lehet sokak számára. A helyi és a környékbeli vállalkozók úgy kezelték az építkezést, mintha a sajátjuk lett volna. E hozzáállásnak köszönhető, hogy a zord időjárás ellenére 2009 decemberének végére teljesen elkészült a faház. Egyesületünk tagjai több száz órát töltöttek el társadalmi munkával, például bútorgyártással, területrendezéssel, vagy eszközöket adományoztak a faház berendezéséhez.
Összességében elégedettek vagyunk a pályázattal, mivel sikerült megvalósítani az elképzelésünket, egyedül a kifizetési kérelem elbírálásának viszonylagos elhúzódása érintett bennünket kedvezőtlenül, mivel banki kölcsönből finanszíroztuk a projektet, és így nem volt mindegy, mennyi időre fizetjük a kamatot.
A pihenőház felépítése óta viszonylag rövid idő telt el, de az már tapasztalható, hogy megnövekedett az érdeklődés a horgásztó iránt. Most már a horgászok a családjukat is lehozzák a tóhoz, gyakran a faházban töltik a hétvégét, főzéssel egybekötött baráti rendezvényeket szerveznek. Az önkormányzat is igénybe vette a pihenőházat rendezvényei lebonyolításához, és a „civilek" is elkérték zártkörű rendezvényeikhez. Reméljük, hogy a pihenőház jó híre még több turistát vonz a településre, ami gazdaságilag és társadalmilag is pozitívan hat a falu életére. Bízunk benne, hogy Nagyvázsony turisztikai vonzereje is nő majd, amit az itt töltött vendégéjszakák számának növekedése igazolhat.

design&hosting: atanet.hu